Landskrona GK - på sporet af Kong Hans

Landskrona GK med to klassebaner er et af Sveriges bedste bud på en seaside-bane. Her kan man supplere oplevelsen med et besøg på Sveriges officielle golfmuseum.

Det ville være sjovt, om vi danskere kunne tage lidt af æren for, at Sverige er en af Europas største og stærkeste golfnationer.

Det kan vi desværre ikke, for den del af æren tilfalder brødrene Sagar, der levede på herregården Ryfors i 1888.

Til gengæld kan vi prale lidt af, at det var den danske Kong Hans, der i 1505 overlod Erikstorps Kungsgård i forstaden Borstahusen til Landskrona by.

Den gamle kongegård er i dag hjemstedet for Landskrona GK med både Erikstorpsbanen og Hildesborgsbanen. Og for at blive ved det historiske er kongegården også hjemsted for Svenska Golfmuseet.

Landskrona GK skriver sig tilbage til 26. oktober 1960, da byen besluttede at anlægge den bane, der blev Sveriges første kommunale golfbane som nabo til Borstahusen – et charmerende gammelt fiskerleje ud til Øresund med god udsigt både til Hven og Danmark.

Få tilbud på din golftur til Landskrona GK

Kassen til Helsingborg

Faktisk eksisterede der en golfklub af samme navn i Landskrona allerede i 1929, da der blev spillet golf på Exercisfältet, der var forladt af militæret tre år tidligere. Efter udløbet af en femårskontrakt kunne aftalen ikke forlænges, hvorefter beholdningen i klubbens pengekasse blev skænket til Helsingborg golfklub, der startede i Rya i 1933.

Erikstorpsbanen blev som 18 hullersbane først taget i brug i 1969 til en turnering, der havde deltagelse af svenske golflegender som Sven Tumba og Hasse Hedjersson.

Par 71-banen er i øvrigt tegnet af samme arkitekt, Thure Bruce, som har lagt navn til Masters Course i Barsebäck.

Erikstorpsbanen er renoveret i 2008 med helt nye og meget ondulerede greens på en bane, der fra mange af hullerne har udsigt dels til Landskrona by, dels ud over Øresund til Hven og den danske kyst. Med andre ord en seaside-bane med enkelte huller beliggende i decideret parkområde.

Især hullerne 14 og 15, der spilles langs med Øresund, er en golfoplevelse. Signaturhullet 14 er et svært par 3-hul, hvor bolden skal carry 120 meter over søen hele vejen til green, mens der er out of bounds ud mod kysten.

Samme out of bounds-grænse går parallelt med det 475 meter lange par 5-hul 15, hvor udslaget skal carry over en langstrakt vandhazard.

Park og seaside-bane

Umiddelbart synes Erikstorpsbanen ikke særlig vanskelig, men oplevelsen er stor takket være den smukke natur og de meget velholdte, store ondulerede greens.

Hildsborgsbanen med par 70 lader ikke Erikstorpsbanen meget efter i kvalitet og sværhedsgrad. Her er hullerne en blanding af parkhuller tæt på den gamle kongsgård og en række huller placeret i det højt beliggende åbne landskab mod Hildesborg- og Rönneberga-bakkerne.

Banens signaturhul er det 479 meter lange par 5-hul 11, hvor der fra banens højeste punkt spilles direkte ned mod Øresunds-kysten med en fantastisk udsigt til Hven, hvor der i øvrigt ligger en 9 hullersbane etableret i 1974 af Barsebäck-skaberen Gösta Carlsson.

Fra åbningen i 1987 var Hildesborgsbanens par kun 64, men efter udbygning til par 70 af makkerparret Peter Chambarlain og Karl Oscar Leth åbnede banen igen i 2011 som et værdigt supplement til Erikstorpsbanen.

Det svenske golfmuseum

Et besøg i Landskrona GK kan suppleres med at udforske den svenske golfhistorie, fordi det officielle Svenska Golfmuseet er beliggende i en af de gamle staldbygninger på Erikstorp med samme indgang som klubsekretaritat.

Museet er den svenske pendant til det danske golfmuseum på Hotel Munkebjerg i Vejle, og der er rigtig mange interessante features og informationer at hente på det svenske golfmuseum.

Svensk golfs historie er endnu ældre end den danske. Det tog sin begyndelse i 1888, da brødrene Sagar anlagde de første seks golfhuller i parken på herregården Ryfors ved Jönköbing. Brødrene havde lært spillet under et ophold i England.

På næsten samme tidspunkt lavede en engelsk præst i Göteborg ved navn A. V. Despard fire golfhuller på Hisingen. Her blev Viktor Setterberg inspireret til at spille golf, og han blev en af svensk golfs store pionerer, der anlagde den første 18 hullersbane på 1692 meter.

Viktor Setterberg lavede i 1902 en golfsektion under Göteborgs Idrottsförbund, og den blev i 1910 selvstændig som Göteborgs Golfklubb og dermed også Sveriges første golfklub.

Landskrona GK data om banen

Erikstorpsbanen

18 huller par 71
5.530 meter fra gul
4.795 meter fra rød
Arkitekt: Thure Bruch
Renoveret 2008 af Peter Chamberlain og Karl Oscar Seth.

Hildesborgsbanen   

18 huller par 70
5.414 meter fra 54
4.737 meter fra 47
4.108 meter fra 41
Arkitekt: Åke Persson
Renoveret 2011 af Peter Chamberlain og Karl Oscar Seth. 

Dagsgreenfee

490 SEK (gælder begge baner)

Golfophold - bo på banen

1 x overnatning (4 personers hytte)
1 x dagsgreenfee

Fra 635 SEK

Få tilbud på din golftur til Landskrona GK

Kildeangivelse: Golfavisen, Frits Christensen