Midsommer i Sverige - Golf på lange dage

Der kan ikke herske nogen tvivl om, at midsommer og de tilknyttede festligheder er en hjørnesten i den svenske kultur og nationale identitet...

Denne højtid er muligvis, for svenskerne, den vigtigste og mest højtelskede højtid på hele året. Fejringen af den lange dag og de lyse nætter ventes med længsel. Dagen efter midsommeraften er en national helligdag, nemlig ”midsommardagen”

Oprindeligt var det altid 24. juni, men nu fejres midsommeraften på den fredag som falder mellem 20. og 26. juni.  Man kan ikke umiddelbart sidestille den svenske midsommerfest med vores egen Skt. Hans. Dans, musik og god mad er i centrum for fejringen af den lange lyse nat, mens man også i mange egne af Sverige – især i Dalarna – iklæder sig folkedragter forud for dansen om majstangen. Bål og hekseafbrænding er ikke en del at midsommerfestlighederne i Sverige.

Majstangen 

Helt centralt for fejringen – og jo egentlig også ganske bogstaveligt – er majstangen. Rundt omkring i hele landet kan man se de smukke, ofte imponerende store, og pyntede majstænger blive rejst. Nogle gange dage i forvejen, mens man dog typisk mødes om morgenen på selve dagen og i fællesskab konstruerer og pynter majstangen med blomster, friske grene og blade, hvorefter den rejses om eftermiddagen. 

Navnet ”majstang” refererer til at stangen ”majes ud”, hvilket betyder at den dækkes med løv o.s.v. – der er altså ikke tale om reference til måneden ”maj”. Når majstangen er blevet rejst starter festlighederne så med dans og musik. En af de traditionelle sange til midsommer er "Små grodorna" som handler om de små frøer og synges med tilhørende dans og gestikuleren.

Mad og drikke 

Endnu en central del af festlighederne på denne fantastiske aften er, naturligvis, den rette traditionelle mad – og snaps! Man vil stort set altid finde sild, kryddersild, kolde nye kartofler og ”gräddfil” på bordet, hvilket alt sammen akkompagneres med (mange) snapse-skåle og de traditionsrige svenske snapsviser (drikkeviser).

Er du på besøg i Sverige under midsommerfesten har du en unik mulighed for virkelig at opleve noget af det mest skattede i den svenske kultur og som, om noget, nærmest definerer den svenske folkesjæl og identitet. Svenskerne er altid gæstfri og du vil være mere end velkommen til at tage del i en midsommeraftens festligheder. Desuden er der over hele landet et væld af forskelligartede arrangementer at nyde i anledning af midsommeraften. 

Vil du opleve en svensk midsommerfest, så kan du deltage i festlighederne på Dalarna, i Folkets park i Malmø, på Fredriksdal ved Helsingborg eller Skansen i Stockholm. 

På alle måder er midsommer den perfekte anledning til virkelig at opleve Sverige, svenskerne og den svenske kultur, som lever i bedste velgående. Det er smukt, hyggeligt og festligt – og frem for alt ”svensk”

Kilde: VisitSweden - læs mere på http://danmark.visitsweden.com/artikel/midsommer-i-sverige/

Få 3 tilbud på din golftur til Sverige