Test din putter på Rya GK

Rya Golfklubb syd for Helsingborg har formentlig ikke kun Sveriges, men kystens bedste greens, og selvom klubben ud til Øresund ikke kan prale af et layout som på Barsebäck, er den bestemt værd at spille. Men tag den varme putter med.

Test din putter på Rya GK
Af Espen Uldal

Det er meget svært at finde noget negativt at sige om nogen af de golfbaner, som ligger op langs den svenske vestkyst. Er man dansker, så er det bedste ved dem endda udsigten på en klar sommer dag. Der hersker en pragtfuld ro langs Øresund, der næsten kan virke helbredende, specielt fordi folk er meget gæstfri i svenske golfklubber. Rya Golfklubb 10 kilometer syd for Helsingborg er ikke nogen undtagelse. Tværtimod.
Her bliver man modtaget med et nik og et smil af klubben forbipasserende medlemmer før man overhoved er nået ind til disken hvor der skal betales greenfee. Her mødes man også af smilende folk, der straks byder en velkommen og spørger hvad de kan hjælpe med.  Vejret er pragtfuldt denne tidlige dag i oktober, og det begynder at tegne til en rigtig god golfrunde, alene fordi man ikke har mødt andet end smilende mennesker – også efter man har bekendt, at man ikke er medlem her, men gerne vil ud at spille.

GODE GREENS OG FAIR ROUGH
Man skriver sig ind i bogen, og bliver ikke engang bedt om at vise sit DGU-kort, for sådan noget går svenskerne ikke helt så meget op i som danskere, men her på den anden side af Sundet har man også en del større tiltro til gæster udefra. På denne tid af året koster det 400 svenske kroner, at spille her på hverdage. Det koster 50 kroner mere i weekenden, men vil man spille på Rya i juli er prisen 500 kroner, 50 kroner mere end i de andre måneder fra maj til september. Det er en relativ høj greenfee efter skånsk standard, men til gengæld venter der nogle af Sveriges bedste greens forude. Faktisk har banen ry for at overgå greens på både Barsebäck og Halmstad, og man glæder sig allerede til at skulle hive putteren op ad bagen på første green.
På første tee opdager man også til sin glæde, at man har tre fairways at gøre brug af på sit første udslag, og hvis man tænker man her har en nem start, så kan et medlem i en diskret tone forklare én, at kun hver femte spiller rammer første fairway i første forsøg. Min firebold gør hvad vi kan for at vedligeholde den statistik, for kun én af os rammer det korte græs på første hul, og han spiller til daglig på Europatouren, så påstanden holder stik.
Til gengæld kan man slå sit næste slag med et smil, selvom man ligger i rougen mellem første og enten tredje eller 17. hul, for Rya Golfklubb er ikke nogen uretfærdig bane, så roughen er bestemt til at slå ud af. Den dag vi besøger klubben er nogle af greens lige blevet prikket, og selvom det ødelægger lidt af oplevelsen, er det ikke svært at forestille sig, at der her er tale om nogle virkelige skønne græstæpper at putte på.

KORT MEN SMUKT
Inden man forsvinder op ad bakkerne og lidt ind i landet, får man rig lejlighed til at høre havets brusen på de fire første huller, hvoraf tredje og fjerde løber helt nede langs stranden så man kan se lige over til Helsingør og selveste Kronborg. Man er dog ikke færdig med at nyde udsigten over havet, for senere vender man tilbage til nogle eleverede teesteder, hvorfra man skal slå lige ud mod Danmark, og herfra får man igen m ulighed for at nyde naturen til fulde. Faktisk blev par 5-hullet ottende for nogle år tilbage kåret af Golf Digest som Sveriges smukkeste golfhul.
Denne kombinerede seaside og parkbane blev anlagt tilbage i 1934 under navnet Helsingcrona Golfklubb, og den er således Sveriges 19-ældste golfklub. I 1936 ændrede man navn til Rya Golfklubb, og siden har den 5.558 meter lange bane henrykt mange skåninge.
Her er ikke tale om en pompøst anlagt bane i stil med de førnævnte Barsebäck og Halmstad, men derimod bliver man mødt af en kort bane med nogle enkelte blinde huller. Det er en hyggelig og solid bane, der narrer den langt slående spiller, som negligerer det korte spil, og derfor ikke nødvendigvis favoriserer lange drives.
Når man er blevet blæst igennem af den friske, men ikke skarpe vind, så er det ikke nogen dårlig idé, at prøve restaurantens Pyt-I-Pande, som tilberedes i en lidt mere morderne version end man måske er vant til at se biksemad tilberedt på. Dertil kan det lade sig gøre, at få en Pripps Stærkøl, selvom svensk øl jo ikke smager som det vi har på den anden side af Broen. Men nu kom vi jo også for at prøve greens...

Læs mere om Rya GK her