Woodlands GC

På naturens præmisser

Woodlands Country Club ved Helsingborg er et unikt golfanlæg med 27 golfhuller og er en af favoritterne blandt danske golfspillere når golfturen går til Sverige

I grænselandet ved Hallandsåsens begyndelse har danske investorer skabt en eksklusiv country club efter amerikansk mønster med udgangspunkt i en gammel svensk klub.

Hvem har ikke hørt om den kendte danske arkitekt Henning Larsens slagsmål med den store giver, Mærsk Mc-Kinney Møller, om udformingen på facaden til Operahuset på Holmen i København?

Med den langvarige og kontroversielle disput i tankerne giver navnet Henning Larsen ikke just associationer i retning af golfhuse i noget, der i betænkelig grad er på grænsen til den svenske ødemark – eller helt præcist betegnet ved indgangen til Hallandsåsen med de mange søer, skove og gennemløbet af Pinnån.

Her i den indbydende svenske natur finder man ved den lille by Örkelljunga kun et kvarters kørsel ad motorvejen fra Helsingborg mod Stockholm et af Skandinaviens mest eksklusive golfresorts, hvor hovedattraktionerne er en kombination af golfbanen med de tre 9 hullers-sløjfer og – ikke mindst – resortdelen med 47 meget specielle golfhuse, der alle har det tilfælles, at de er tegnet af den berømte danske arkitekt.

Dansk iværksætter

Woodlands-golfklubben er oprindelig fra 1989-1991, da den svenske golfbanearkitekt, Hans Fock, tegnede de 18 huller, der i dag går under betegnelserne Pine Course og Cedar Course.

Samtidig med udvidelsen til 27 huller med Magnolia Course blev det den danske IT-investor Jens Nielsen, der satte gang i en del skovrydning og byggeriet af de førstge 43 huse, der siden er solgt til primært danskere, men også enkelte svenskere, nordmænd og finner.

Visionen var at skabe et eksklusivt golfresort efter amerikansk country club- mønster og konceptet ”easy living” med service, kvalitet og det mest nødvendige inden for rækkevidde.

I USA havde Jens Nielsen mødt den tidligere verdensstjerne og erhvervsmand, Arnold Palmer, og var blevet imponeret af amerikanerens visioner med golfresorts som eksempelvis Bay Hill Club & Lodge, men også Lake Nona og Isleworth.

Opgaven stillet til Henning Larsen var huse, der skulle være moderne, funktionelle og højteknologiske. Men nok så vigtigt var det også, at arkitekturen skulle spille med på naturens præmisser, så de moderne huse kom til at fremstå som integrerede elementer i den smukt beliggende park og skovbane med åen som den gennemgående feature på mange af hullerne.

Easy living

Det må i udpræget grad siges at være lykkedes. Under et ophold i et af husene mellem fairway på Magnolia-banens første hul og søen, der giver karakter til hul 9, føler man sig ikke blot som en besøgende i skoven, men måske endnu vigtigere som en integreret del af en god og spændende golfbane.

For at fuldføre visionen med ”easy living-konceptet” er der også gjort plads til andre fritidsaktiviteter som tennisbaner, legeplads og en sø med kajakker. Om vinteren anlægges langrendsløjper og stor skøjtebane.

Restauranten har aften-åben i højsæsonen og serverer morgenbuffet for resort-gæsterne, der også kan pudse golfformen af i det veludstyrede og moderne akademi på stedet.

Igangsat for otte år siden i starten af den økonomiske krise løb projektet ind i økonomiske vanskeligheder undervejs med det resultat, at de nuværende to danske ejere, Per Erland og Per Rasmussen, i 2014 overtog driftsseslakbet med resorthusene og klubhuset, mens selskabet lejer sig ind på selve golfbanen.

Formand for bestyrelsen i det nye selskab blev den danske erhvervsmand Bjarne Wind, der også har været en af husejerne fra starten.

Udbygningsplaner

”Langs golfbanen er der så store uudnyttede arealer, at det på sigt er planen at bygge op til yderligere 50 huse ud over de fire nye huse, der netop er blevet opført i år med henblik på udlejning,” siger Bjarne Wind. Ved projektets start i 2008 blev husene på 150 kvadratmeter solgt til 3,2 mio. kr. I dag kan de købes for 2,7 mio. kr. eller mere.

”Det er dog ikke en udvidelsesplan, der vil bliver iværksat lige nu, hvor der er fire-fem stykker af de gamle huse til salg,” siger Bjarne Wind.

”En vigtig del af vores forretningsgrundlag er udlejning af luksushuse til golfspillere, som typisk bor her to-tre dage. Foruden de fire helt nye huse til udlejning er der for tiden tre andre huse, der indgår i puljen til udlejning. Det betyder, at vi kan have op til godt 50 overnattende gæster ad gangen,” siger Bjarne Wind.

Selve golfklubben på stedet har cirka 800 medlemmer, men med en omsætning på 16 mio. kr. i selskabet bag resortet er det ifølge Bjarne Wind en af de største arbejdspladser i kommunen.

Der arbejdes med planer om en udbygning af klubhuset og restauranten med plads til møde- og selskabslokaler og et større køkken, bl.a. som et led i bestræbelserne på at servicere de mange ovarnattende golfspillere og skabe et større fællesskab blandt husejerne. Men de danske investorer ser også andre muligheder for indtægter til den fremtidige drift.

”Vi har også en idé om at kunne sælge ophold for cykelmotionister uden for golfens højsæson. Området er velegnet til både mountainbike og landevej. Men det kan også blive aktuelt at leje ud til skisportsentusiaster, der kan bo på resortet og dyrke skisporten i umiddelbar nærhed af Woodlands,” siger Bjarne Wind.

Få tilbud til Woodlands CC

Fire teesteder

På alle tre 9 hullers sløjfer kan der spilles fra fire forskellige teesteder med farverne hvid, gul, blå og rød. I sommeren 2016 er et par af hullerne på Pines-sløjfen tæt på åen, der skærer igennem hele banen, under reparation, så nærværende banetester spillede Magnolia-Cedar-banen.

Magnolia-sløjfen tegnet af banedesigner Donald Steel i 2010 er umiddelbart også den mest spændende, omend par kun er 35 mod 36 for de to øvrige sløjfer.

Flere af hullerne på Magnolia-sløjfen skærer sig igennem skoven med udsigt til resorthusene diskret placeret som tavse vidner til spillets udfoldelse.

Efter en blød start på de to første huller viser banen tænder med det svære par 4-hul 3 med et meget svært indspil over en vandhazard til en meget højt beliggende green.

Et af sløjfens sværeste huller er dog det kun 239 meter (gul) par 4-hul på grund af en vandhazard hele vejen parallelt med fairway frem til green og en meget smal fairway i driverafstand.

Smukkeste hul

Magnolia-sløjfens smukkeste hul er dog par 4-hullet 9, hvor man fra gul tee står meget højt over niveau og skal carry den brede sø for at komme i fairway.

Cedar-sløjfen har et parklignende look, men udgør som helhed en meget behagelig og smuk golfbane med det 144 meter korte par 3-hul 2 som et tricky hul med op til flere drillende features inklusiv en sø og en tværgående hazard foran green.

Sløjfens signaturhul må dog være par 3-hullet 4 på kun 130 meter, men med en halvø-green langt under teestedets niveau, så bolden skal carry hele vejen over søen til green.

I det hele taget er den gamle del af banen kendetegnet ved nogle fine og sjove par 3-huller, så det er ikke kun de imponerende Henning Larsen-huse, men også en rigtig god golfbane, der bør kunne lokke mange danske golfspillere til resortet med de yderst rimelige priser – og den korte afstand til Danmark.
 
Faciliteter:

27 huller: Pine Course par 36, 2.999 meter (gul) og 2.417 meter (rød), Cedar Course par 36, 2.728 m, (gul) og 2.333 (rød), Magnolia Course par 35, 2.772 m. (gul) og 2.206 m. (rød). Pine og Cedar er tegnet af Hans Fock (1971), mens Magnolia er tegnet af Donald Steel (2010).

Klubhus, restaurant, driving range, proshop, akademi og golfsimulator.

Greenfee:

390 SEK mandag - torsdag
460 SEK fredag
490 SEK weekend

Woodlands Resort:

47 huse på 150 kvadratmeter, tegnet af arkitekt Henning Larsen. 4-8 sengepladser i hvert hus. To tennisbaner, naturlegeplads, boldbane og badesø med kajakker.

Golfophold:

2 x dagsgreenfee
1 x overnatning i luksusvilla (2-8 personer)
1 x baneguide og bolde til driving range
1 x morgenbuffet
1 x lun frokost
1 x 2-retters middag
Sengelinned, håndklæder og rengøring

Kun 1095 SEK søndag - torsdag
Kun 1195 SEK fredag - lørdag

Få tilbud til Woodlands CC

Kildeangivelse:  Golfavisen, Frits Christensen