Drømmebanen på kartoffelmarken

Sverige har ved Jönköbing en spektakulær golfbane, der byder på linksgolf, når det er bedst - og sværest.

Af Jens Christensen

Stadig flere golfbaner af drømmeagtig karakter dukker op i Sverige, drømmeagtige, fordi de adskiller sig markant fra flertallet, som domineres af den svenske natur. Den nyeste drømme bane ligger i Bankeryd nordvest for Jönköping i Sand Golf Club - et særdeles passende navn, fordi netop sand spiller den altdominerende rolle på samtlige 18 huller. Her er nemlig tale om noget som usædvanligt som en indlands-linksbane, der tåler sammenligning med verdens bedste links-baner - som f.eks. Whistling Straits og Shinnecock Hills i USA, Carton House og Druids Heath i Irland, Golf National i Frankrig og Fancourt Links i Sydafrika.
Sand-banen sætter simpelthen nye normer for, hvordan en golfbane på svensk grund kan anlægges. Ingen andre svenske baner ligner bare tilnærmelsesvis Sand, der ved første øjekast nærmest leder tankerne hen på et forrevet månelandskab med teesteder, fairways og greens mellem høje klitter, dybe bunkers og store waste areas (sandarealer.) Ved nærmere bekendtskab viser banen sig at være en gigantisk golfmæssig udfordring, så gigantisk, at ingen spillere med handicap over 18 burde lukkes ind på den! Okay, der findes fem sæt teesteder - med 4600 meter som den korteste totallængde og 6700 meter som den længste. Selvom spillere med handicap over 18, vælger de forreste teesteder, får de med garanti deres sag for, spiller sandsynligvis ikke i nærheden af deres handicap og forbander banen. Det er det absolut ingen grund til, for der er virkelig tale om et mesterværk, som »bare« kræver et vist spillemæssigt niveau, hvis runden skal blive en positiv oplevelse.

Det perfekte sand

Bag anlæggelsen af Sand står den kendte, svenske golfbanebygger Martin Sternberg, som også har anlagt en anden svær - og omdiskuteret - bane, Hills, i Mjölndal ved Göteborg. Hills, der kostede 100 millioner kroner, har dog ikke samme links-karakter som Sand, der til gengæld »kun« kostede 80 millioner, fordi underlaget til en linksbane, sand, kunne hentes fra to nærliggende grusgrave, Baskarp og Brogård. Sandet herfra var tilmed helt perfekt, en slags finkornet sand, som ikke pakker sig - i modsætning til mere grovkortet sand. Det var simpelthen disse to grusgraves beliggenhed og sandkvalitet, der blev afgørende for placeringen af den indlands-linksbane, som Martin Sternberg i mange havde drømt om at anlægge i Sverige. Helt nøjagtig kom Sand til at ligge på en kartoffelmark, som ejeren ville nedlægge, fordi havde han pådraget sig en trafikskade og i stedet bygge en golfbane.
I første omgang fandt Martin Sternberg ikke det flade areal særligt velegnet, men den opfattelse blev absolut ikke delt af den amerikanske banearkitekt Arthur Hills - som i øvrigt har lagt navn til Hills-banen i Göteborg. Arthur Hills forsøgte at forklare Sternberg, hvordan banen skulle se ud - uden held, indtil Hills inviterede Sternberg til den kommende Ryder Cup-bane Whistling Straits i Wisconsin, USA. Her blev kæmpeklitter opbygget på et ellers fladt areal med en verdensklassebane som resultat. Besøget overbeviste både Martin Sternberg om, at det samme kunne lade sig gøre i Bankeryd, og at han kunne skaffe svenske investorer til projektet. Så godt syntes han om Whistling Straits, at shaperen fra denne også kom til at udforme Sand - efter Arthur Hills’ og hans kompagnon, Steve Forrests tegninger.

I verdens Top-100

Martin Sternbergs målsætning med Sand har været at skabe den totale golfoplevelse - og det er lykkedes, selv om der venter mange svære slag på en runde mellem klitter, månekrater-bunkers og mini-ørkener (waste areas). Man føler sig simpelthen hensat til en ny golfverden - dels på grund af banens generelle kvalitet og dels på grund af dens ekstreme udfordringer.
Ikke alle får dog mulighed for at spille Sand, for den lukker nemlig for greenfee-spillere, når 676 aktier/spillerettigheder a 130.000 kroner er solgt. De første 400 aktionærer er passeret, og der forventes at være udsolgt inden udgangen af 2009, selvom der oveni aktien skal lægges et årligt kontingent på 8.000 svenske kroner.
Hvis man ellers har råd - og mod - skal man som greenfeespiller altså skynde sig at frekventere Sand. Mandag-onsdag koster en 18 hullers greenfee 600 kroner, torsdag og fredag 700 kroner, lørdag og søndag 900 kroner. Dyrt, men alle pengene værd, hvis man møder op i topform. Ellers skal man hellere blive væk - for ikke helt at miste selvtilliden!
Selvom det i september kun var et år siden, at Sand blev indviet, blev den allerede i april i år af det amerikanske magasin Golf Digest rangeret blandt verdens 100 bedste baner - helt nøjagtigt som nr. 82. Kun én anden svensk bane, Solheim Cup-banen i Tylösand ved Halmstad rangerede højere - som nr. 67. Jo, med Sand har Sverige har sin anden verdensklassebane - tæt på Danmark, nemlig kun en times kørsel fra Helsingborg og halvanden time fra Göteborg.

Golf ved Jönköping. Læs mere om Sands Golfclub.