Mesterværket på slotsgrunden

”Der kom en flaske whisky på bordet, da PGA-direktøren redegjorde for sine planer om en verdensklassebane”

Man ser selskabet for sig i de sene nattetimer dengang i 1996, da bestyrelsen for det svenske PGA slappede af efter en hektisk dag.

Der var kommet en flaske whisky på bordet, og den nye PGA-direktør, Mikael Sorling, redegjorde lidenskabeligt for sine planer om at etablere en verdensklassebane, der skulle ligge i geografisk nærhed af en større by - men også meget gerne tæt på Danmark og Tyskland.

Da Mikael Sorling vågnede næste morgen, var tømmermændene ikke værre, end at han stadig var begejstret for sin idé, der fik en positiv modtagelse i PGA, hvorefter man gik igang med planerne om at etablere en investorgruppe.

Der blev også skabt kontakt til den kendte amerikanske banearkitekt, Kyle Phillips, der brugte megen tid på at lede efter det rigtige sted til placeringen.

De private grundejere i området var ikke interesserede i at sælge, men heldigvis lå Malmö Kommune inde med et passende areal på Torup Slots gamle jorder, og både arkitekten og kommunen vendte tommelen op for en hurtig handel.

Få tilbud på din golftur til PGA Sweden National

Kommunalt areal

Knap så hurtigt gik det med de nødvendige arkæologiske undersøgelser, og der gik et års tid, inden initiativtagerne kunne komme igang med de egentlige plantegninger for både bane og det pompøse klubhus med en beliggenhed midt mellem de to 18 hullers-baner Links Course og Lakes Course.

Jorden på Torup Slot var i århundreder blev dyrket, pløjet og fladtrykt af den almindelige landbrugsproduktion, så det tog tid og masser af landskabspleje at bringe området tilbage til et naturligt udseende, der til forveksling ligner området, hvor Kyle Phillips’ amerikanske kollega, Rick Baril, har etableret Stensballegaards 27 huller i det åbne terræn ned mod Horsens Fjord.

Også plantegningerne for klubhuset fremstillet af New Line Arkitekstbureau blev forsinkede, og først 10 år efter, at Mikael Sorling indviede kollegerne i det svenske PGA om sine planer, kunne der komme skred i byggeriet i 2006. Og 13 år efter fandt den endelige åbning af PGA of Sweden International sted den 12. juni 2009.

Værd at vente på

Lad det straks være fastslået, at PGA-perlen få kilometer uden for Malmö - og fra flere huller med udsigt til højhuset Turning Torso inde i byen - var værd at vente på.

Siden banens åbning har indbyggerne i landsbyen Bara oplevet store stigninger på boligpriserne, et nyt butikscenter er åbnet og en masse nye jobmuligheder er skabt lige uden for et af Skandinaviens absolut bedste golfanlæg.

Kyle Phillips er også kendt som manden bag den berømte Kings Barns linksbane ved St. Andrews i Skotland, så det kan ikke undre, at han valgte at lave Links Course efter stort set de samme principper i åbent landskab med store ondulerede greens og en række små, men dybe bunkers, hvis placering foran greens dog forhindrer de specielle 50 meter putts, man ofte ser spillerne benytte sig af på de engelske linksbaner.

Helt i tråd med traditionen for linksbaner er området nøgent uden nogen form for træer. Og dog er der et enkelt træ placeret, der vokser helt for sig selv bag green på første hul. Men problemer er der nok af, bl.a. fordi et vandløb skærer igennem banen og får indflydelse på spillet på seks-syv af hullerne.

I Links Course-området er der også et par gamle mineområder, og overleveringer kan fortælle om dengang en landmands søn faldt i mineringen, mens hans far forsøgte at redde den skrigende dreng ud af området. Skrigene kan stadig høres på en lun sommeraften, men måske er det bare en golfspillers fortvivlede råb...!

Vælg rigtigt teested

Afgørende for fornøjelsen ved at spille Links Course er, at man vælger det rigtige ud af hele seks mulige teesteder. Bliver man for overmodig og skal presse slagene allerede fra teestedet, kommer straffen ubønhørligt i den høje rough langs de smalle fairways.

Som nævnt er bunkers placeret på strategisk udspekulerede steder, men urimeligt er det ikke, da de stort set alle er synlige og dermed fair efter Jack Nicklaus-modellen.

Og a propos valget af teesteder, så er der raffineret hjælp at hente i klubhusets sekretariat, der kører et scorekort ud med automatisk valg af teested ud fra spillerens handicap. Selv om der er seks teesteder at vælge imellem, er der på scorekortet kun angivet den eller de længder, som du og din spillepartner er ”kvalificeret” til at spille.

For at gøre det eksklusive golfanlæg så attraktivt som muligt har PGA og banearkitekten klogeligt valgt at differentiere de to baners stil fra hinanden, så Lakes Course giver en helt anden spilleoplevelse, hvor det først og fremmest drejer sig om at undgå de store, smukke vandhazarder (specialbygget), der afslutter både forni og bagni (hullerne 9, 17 og 18).

Et stykke mini-Florida

Lakes Course blev som den nyeste af de to baner indviet i 2010 af den svenske verdensstjerne Peter Hanson, der er født i området og har været medlem på nabobanerne i Sturup og Bokskogen.

PGA betegner selv Lakes Course som parklignende, dog uden ret meget bevoksning. Men den adskiller sig fra Links Course ved at have meget mindre greens og det samme antal bunkers, der til gengæld er så store, at det samlede bunkerareal er næsten tre gange arealet på Links Course.

Når man endelig er nået til 18. hul på Lakes Course, forstår man også hvorfor, PGA kalder Lakes Course for et stykke mini-Florida i hjertet af Skåne. Det må helt klart være banens signaturhul, par 5, der måler fra 417 til 550 meter afhængig af teestedet.

Hullet er blødt dogleg venstre hele vejen, og har man ikke styr på sine længder eller har taget højde for fairway-hældningen ned mod søen, bliver man helt sikkert straffet undervejs.

En værdig afslutning foran det pompøse klubhus, hvor man én gang i livet bør ofre penge på en god restaurantoplevelse og overnatning i en af de 16 fantastiske luksussuiter med udsigt over begge baner.

PGA Sweden National data om banen

Links Course: 18 huller par 72
Lakes Course: 18 huller par 72
Banearkitekt: Kyle Phillips, USA

Greenfee

2/5 - 26/6 + 15/8 - 9/10
990 SEK Links Course
990 SEK Lakes Course
1710 SEK 36 huller (Lakes og Links Course)

8/4 - 1/5 + 27/6 - 14/8
790 SEK Links Course
790 SEK Lakes Course
1510 SEK 36 huller (Lakes og Links Course)

 1/1 - 7/4 + 10/10 - 31/12

600 SEK Links Course
600 SEK Lakes Course

Golfophold - bo på banen

1 x overnatning i suite 
1 x morgenmad 
1 x 2 retters middag 
1 x greenfee 
1 x frokost 
Inkl. baneguide, trolley og range bolde 

Fra 1985 SEK

Få tilbud på din golftur til PGA Sweden National

Kildeangivelse: Golfavisen, Frits Christensen