Söderåsens GK - juvelen i kulminen

Söderåsens Golfklubb fylder 50 år i år og er kendt som en af Sveriges bedste golfbaner med en interessant historie og et berømt medlem i Henrik ”Henke” Larsson

Selv om navnet på 50 års-jubilaren er Söderåsens Golfklubb, så er golfbanen ikke beliggende i nationalparken af samme navn, men til gengæld tæt på Billesholm, en by med 3.000 indbyggere et kvarters kørsel fra Helsingborg.

Når navnet på golfklubben blev Söderåsen skyldes det, at initiativtagerne for 50 år siden ønskede banen placeret i Åstorp på grænsen til nationalparken, hvilket skulle vise sig ikke kunne lade sig gøre.

I stedet fandt man plads til at anlægge banen i området Risekatslösa tæt på Billesholm, der i øvrigt er opkaldt efter statholderen fra Gotland, Jens Bille, der grundlagde Billesholm Kongsgård i 1571.

I 1900-tallet blev området ved Risekatslösa mest kendt for den store stenkulsmine og lerudgravninger, der fik en opblomstring under Anden Verdenskrig, da det var svært at importere kul fra udlandet.

I dag er Söderåsens smukke parkbane anlagt, så den omringger en gammel kulmine med den 60 meter dybe skakt Malmros, der blev lukket definitivt i 1979. I dag ser man de gamle minebygninger og den høje pyramide af et kulbjerg midt i golfanlægget for enden af parkeringpladsen.

Få tilbud på din tur til Söderåsen fra 795 €

Landsholdsidolet ”Henke”

Skov- og parkbanen i Söderåsens Golfklubb er tegnet af Ture Bruce, der gennem årene har fået mange roser for en smuk bane med et fremragende layout.

En af klubbens store profiler er den nu pensionerede pro-træner gennem mange år, Tony Lidholm, der var med fra banens åbning i 1970 og har spillet mange internationale turneringer, bl.a. i en opvisningsmatch i 1969 i Båstad sammen med Jack Nicklaus, Sven Tumba (også kendt som ishockeymålmand) og danskeren Niels Jensen.

Et andet kendt ansigt i Söderåsens GK er den tidligere svenske landsholdsstjerne i fodbold, Henrik ”Henke” Larsson, der jævnligt er at finde på banen i Billesholm.

-Söderåsen har det, jeg synes er det vigtigste for en golfbane, nemlig gode greens og en meget smuk natur. Desuden er det en meget fin klub, hvor jeg altid føler mig velkommen, siger Henrik ”Henke” Larsson, der var landsholdets store idol før Zlatan Ibrahimovich tog over.

Et svært par 3-hul

Efter en blød start på et forholdsvis kort par 4-hul viser banen tænder allerede på hul 2, et par 4-hul på 353 meter, hvor der skal drives gennem en smal korridor mellem træerne efterfulgt at et svært indspil med en vandhazard, der dækker for halvdelen af green.

Hullet efterfølges af banens sværeste par 3-hul, hvor mange mellemhandicappere skal bruge driveren for at carry en sø og nå frem til green 172 meter op ad bakken.

Herefter går det derudad med det ene hul smukkere og bedre end det andet. Ikke nødvendigvis lette huller, men behagelige at spille på grund af et logisk og godt layout.

Det mest spændende hul på forni er par 4-hullet 7, hvor frækhed belønnes med et kort indspil ned ad bakken til green, hvis man altså tør tage chancen og drive tæt på doglegget i højre side – trods et par fritstående træer i fairway.

Lokaldt Amen Corner

De to par 4-huller 10 og 11 udmærker sig begge med et svært indspil med vandhazarder i spil. Langs med fairway i højre side af hul 11 kan man se, hvordan lynet for nylig er slået ned og har flækket et af de store træer – præcis som det skete hos den danske 50 års jubilar i Silkeborg for et par år siden.

Da greenkeeperne nåede frem efter tordenvejret, var der åben ild i træet. Det blev slukket, men tre dage senere blussede ilden op igen, ifølge klubbens imødekommende og informative klubbchef, Patrik Brorsson.

Söderåsen har sit eget Amen Corner med hullerne fra 12 til 15, der ligger i et afsides hjørn med par 5-hullet 12 som det klart sværeste.

Hul 17 spilles som et ”bananhul” rundt om den gamle kulmine, før det harmoniske afslutningshul 18 med green umiddelbart foran klubhusterrassen.Alt i alt et behageligt besøg hos en smuk jubilar, der ikke ufortjent er rangeret som en af Europas 1.000 bedste baner i Golf Guide Peugeot.

Faciliteter

4865 meter rød tee
5270 meter blå tee
5633 meter gul tee
6034 meter hvid tee
Par 71 
Banearkitekt: Ture Bruce

Greenfee

Maj - august
400 SEK hverdage
450 SEK weekend

Sep - oktober
360 SEK hverdage
400 SEK weekend

Nov - december
250 SEK hverdage
250 SEK weekend

50% Junior

Early Bird og Twilight
260 SEK - Alle dage (før 7.30 og efter 15.00)

Golfophold - bo på banen

1 x overnatning
1 x morgenmad
1 x greenfee

Fra 795 SEK

Få tilbud på din tur til Söderåsen fra 795 €

Kildeangivelse: Golfavisen, Frits Christensen