Verdensstjernernes legeplads

Barsebäck Resort har været legeplads for verdensnavne lige fra Jack Nicklaus over Annika Sörenstam og Colin Montgomerie til Adam Scott.

Man fornemmer golfhistoriens vingesus, så snart man træder inden for i klubhusets restaurant på Barsebäck Golf & Country Club.

Selv om historikken på stedet går helt tilbage til 1967, så blev kimen først lagt til stedets internationale ry, da Jack Nicklaus i 1982 spillede opvisningsmatch på den nye 18-hullersbane og roste den til skyerne.

På det tidspunkt havde den daværende Masters Course allerede været hjemsted for en opvisningsmatch mellem Sverige og USA som led i det svenske PGA-forbunds 50 års jubilæum.

Man skulle dog en halv snes år længere frem i tiden til 1992, før Barsebäck og Masters Course første gang var vært for den første ud af ni turneringer på European Tour, der i øvrigt havde englænderen Nick Faldo som vinder.

Få tilbud på din golftur til Barsebäck Resort

Stjernetræf

Andre berømte vindere af Scandinavian Masters på Barsebäck har været skotten Colin Montgomerie to gange, svenskerne Jesper Parnevik og Joakim Haegmann, US Masters-vinderen Adam Scott, den tidligere verdensetter Luke Donald, skotten Marc Warren og argentineren Ricardo Gonzales.

Midt i vrimlen af stjernenavne på Masters Course må ikke glemmes den svenske legende Annika Sörenstam, der blandt mange store triumfer her har Europas sejr i Solheim Cup over USA i 2003 med tre svenskere og danskeren Iben Tinning på det europæiske hold.

Men tilbage til historikken, for uden det friske initiativ i 1967 taget af greveparret Marianne og Ian Hamilton, havde Barsebäck i dag måske kun været kendt for det atomkraftværk, som københavnerne synes ligger alt for tæt på – specielt i klart vejr.

Greveparrets intention var fra første færd efter amerikansk countrymønster at skabe en golfbane med tilhørende klubhus, tennisbaner, swimmingpool, bane til lerdueskydning og faciliteter til underholdning for hele familien. Ture Bruce var arkitekt på de første ni huller, der blev indviet i 1969, mens det første klubhus kunne tages i brug tre år senere.

Udvikling tog fart

Udviklingen tog for alvor fart, da forretningsmanden Gösta Carlsson i 1974 solgte sit livsværk, belysningsfirmaet Järnkonst i Landskrona, og købte 65 procent af aktierne fra grev Hamilton. Fire år senere opkøbte Gösta Carlsson de sidste 35 procent af aktierne og satte yderligere gang i udviklingen af såvel golfbanerne som Järavallen Conference & Country Club.

Med ibrugtagningen af Donald Steel Course i 1989 blev Barsebäckanlægget det første i Skandinavien med 36 huller til en international mesterskabsbane.

Teknisk set er Masters Course et kunststykke med fremragende fairways og perfekte greens, og netop som man efter de første syv huller har vænnet sig til en hyggelig og smuk parkbane, bliver hul 8 indgangsportalen til et totalt hamskifte.

Signaturhullet 8 er et forholdsvis kort par 3-hul, hvor bolden dog skal flyves over en vandzard hele vejen til en green, der ligger mange meter under teestedet. Med udsigten fra teestedet kan man på en vejrmæssig smuk dag godt falde i staver på teestedet med udsigt over Øresund.

Men de tre næste huller bliver det alvor, fordi de alle spilles langs med Øresundskysten helt åbne for vestenvindens luner. På modsatte side skimtes Danmark, og i nordvestlig retning øen Hven, hvor ejeren af Barsebäck, Gösta Carlsson, i 1974 etablerede en 9-hullersbane.

Banen skifter karakter

Efter seasidehullerne 9, 10 og 11 skifter banen igen karakter til en skovbane med smalle fairways, der ikke gør det lettere at tackle flere dogleg-huller. Men igennem kommer man da på en bane, der i 2008 blev ændret til par 73, da hul 11 blev forlænget fra par 3 til par 4-hul.

Med kvaliteten i både restauranten og om- og tilbygningen af det nye klubhus i 2009 kan man godt ærgre sig lidt over, at Masters Course året efter mistede status af Europatourbane til den nye Brohofbane i Stockholm.

Men ifølge golfmanager Per Lindroth er Barsebäck stadig et meget yndet mål for rigtig mange danskere, der sætter næsten lige så stor pris på den smukke Donald Steel bane, hvor man kan slippe 200 kr. billigere i greenfee.

Barsebäck Resort data om banen

Masters Course: 18 huller par 73 
Donald Steel Course: 18 huller par 71
Litorina Course: 9 huller par 27

Greenfee

650 SEK - Donald Steel Course 
850 SEK - Masters Course 
1200 SEK - Masters Course og Donald Steel Course samme dag 

100 SEK tilkommer ved booking mere end 12 dage før

Golfophold - bo på banen

1 x overnatning
1 x morgenmad
1 x 2-retters middag
1 x greenfee

Fra 1840 SEK

Få tilbud på din golftur til Barsebäck Resort

Kildeangivelse: Golfavisen, Frits Christensen